Suuri Budoleiri 2011

KIRKKONUMMEN AIKIDOSEURA SUURELLA BUDOLEIRILLÄ

Suuri budoleiri on 8-14 vuotiaille budoseurojen junioreille, heidän vanhemmilleen ja ohjaajille järjestettävä viikonloppuleiri. Leiri kokoaa kesän alussa yhteen eri budolajien harrastajia eri puolilta Suomea Tampereelle Varalan Urheiluopistolle. Leirillä mukana olleet lajiliitot ovat vuosien saatossa jonkin verran vaihdelleet kuitenkin niin, että suurin osa lajeista, joilla on junioritoimintaa, on osallistunut leirille. Tänä vuonna mukana olivat aikido, taekwondo ja taido. Leirillä harjoitellaan omia lajeja, mutta tutustutaan myös sisarlajeihin. Leiri järjestettiin tänä vuonna 10. -12.6. ja nyt jo kolmannentoista kerran.

Kirkkonummen aikidoseura Kinoumi harjoittaa aktiivista junioritoimintaa, ja on junioreiden määrällä mitattuna yksi Suomen suurimmista aikidoseuroista. Suurelle budoleirille Kinoumin juniorit ovat matkustaneet jo lähes vuosikymmenen ajan. Tänä vuonna seurasta lähti leirille ennätyksellisen suuri joukko aikidon harrastajia: 27 junioria ja 5 ohjaajaa. Tällä osallistujamäärällä Kinoumi oli ylivoimaisesti suurin leirillä mukana olleista seuroista.

Sää suosi tänä vuonna leiriläisiä, sillä lämmintä riitti jokaiselle päivälle yli 30 asteen verran. Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa olivat tutustuminen Varalan todella kauniiseen alueeseen sekä kahdet oman lajin treenit. Lauantaina käytiin lajitreenien ja muiden lajien esittelyjen lisäksi Särkänniemen huvipuistossa. Vierailu Särkänniemessä onkin ollut lajitreenien ohella leirin ehdoton huippukohta. Lauantai-iltaan mahtui myös yllätysohjelmaa, joka sisälsi tällä kertaa näytöksen ja mahdollisuuden kokeilla erilaisia Wushu-tekniikoita. Sunnuntaina ohjelmassa oli vielä omat lajitreenit, ja näiden jälkeen jouduttiin haikein mielin pakkaamaan tavarat ja valmistautumaan kotimatkalle. Vaikka leirin aikataulu oli tiukka, suurin osa leiriläisistä ehti myös käydä järvessä vilvoittelemassa useammankin kerran päivässä. Mukavat muistot mielissä leiriläiset jäivätkin jo odottamaan ensi vuoden leiriä, joka toivottavasti järjestetään nelipäiväisenä.

Aikido on japanilainen vanhoihin taistelutaitoihin perustuva nykyaikainen budolaji. Sana ”budo” tarkoittaa sotilaallista tietä ja taistelutaitoa, jonka tarkoituksena on kasvattaa harjoittajaansa sekä henkisesti että fyysisesti. Aikojen kuluessa budo onkin kehittynyt yhä enemmän rauhanomaiseksi tavaksi harjoitella taistelemisen taitoa ja henkiseksi tieksi, jonka avulla voidaan kehittyä ihmisenä. Aikidon on kehittänyt japanilainen Morihei Ueshiba (1883-1969), joka vierasti senaikaisten budolajien väkivaltaista lähtökohtaa. Tämän vuoksi hän kehitti väkivallattoman lajin, jonka kaikki liikkeet ovat harmonisia ja luonnollisia. Sana ”aikido” tarkoittaakin harmonisen voiman tietä tai tietä harmoniaan. Yksi lajin ominaisuus ja erikoisuus on myös, ettei siinä ole ollenkaan kilpailutoimintaa.

Kirkkonummen aikidoseura Kinoumi on vuonna 2006 perustettu budoseura. Tätäkin aikaisemmin aikidoa on paikkakunnalla harrastettu, tosin karateseura Sokuton alajaoksena. Harjoittelupaikkana on Aktia Sport Centerin 3. krs Kirkkonummen Masalassa. Jäseniä seurassa on tällä hetkellä n. 100, joista 50 junioreita ja 50 aikuisharjoittelijoita. Seuran toiminta on erittäin aktiivista ja harjoituksia on lähes joka päivälle. Junioriharjoittelijoiksi otetaan 8-13 vuotiaita, nuorten treenit on suunniteltu 13-16 vuotiaille ja aikuisiin voivat liittyä kaikki tätä vanhemmat. Lajista kiinnostuneet voivat tulla katsomaan harjoituksia tai kokeilemaan lajia syksyn peruskursseillla. Kirkkonummi-päivien aikana Aktia Sport Centerissä järjestetään aikidonäytös 28.8. Lisätietoja junioritoiminnasta ja harjoittelusta: www.kinoumi.fi

KINOUMI yhteiskuvassa.

VAUHDIN hurmaa lajiesittelyssä. Kuva: Essi Vatilo