Aikidonäytös syksy 2011

AIKIDO-NÄYTÖS OSANA KIRKKONUMMI-PÄIVIEN OHJELMAA

Kirkkonummella voi nykyään harrastaa hyvin monia eri budolajeja. Yksi näistä sekä kehoa että mieltä harjoittavista lajeista on aikido. Aikido käännetään yleensä harmonisen voiman tieksi tai tieksi harmoniaan, sillä sana muodostuu kolmesta eri kanji-kirjainmerkistä, joista AI = harmonia, rakkaus, KI= sisäinen tai universaalinen voima ja DO= henkinen tie, elämäntapa.

Laji on kehitetty Japanissa toisen maailmansodan jälkeen ja sen perusperiaatteita ovat väkivallattomuus ja kilpailemattomuus. Tämän vuoksi aikidossa ei ole koskaan voittajaa tai häviäjää.

Vaikka aikidoharjoitus saattaa näyttää siltä että harjoitusparit taistelisivat keskenään, todellisuudessa kysymys on keskinäisestä fyysisestä harjoituksesta, joka kehittää kummankin osapuolen fyysisten ja psyykkisten voimien koordinointikykyä. Aikidoa voivat harjoitella sekä nuoret että vanhat, sillä harjoittelu ei ole sidoksessa fyysiseen voimaan. Laji on myös hyvin monimuotoinen , ja eri ihmiset harjoittelevat sitä eri syistä; joku harjoittelee kohottaakseen kuntoaan, toinen on kiinnostunut lajin filosofiasta, kolmas haluaa oppia itsepuolustusta ja neljäs käy harjoituksissa saadakseen uusia ystäviä. Aikidon aktiivinen harrastaja voi kuitenkin aina olla varma siitä, että laji antaa mahdollisuuden sekä fyysiseen että psyykkiseen kehittymiseen.

Koska aikidossa ei kilpailla, lajia voidaan harjoitella eri kokoisten ja ikäisten ihmisten kanssa. Myös naiset harjoittelevat lajia aktiivisesti ja n. 30 % lajin harrastajista onkin naisia. Vaikka laji on fyysinen ja vauhdikas, loukkaantumisia tapahtuu äärimmäisen harvoin. Tämä johtuu siitä, että kaikki liikkeet tehdään käyttäen hyväksi kehon luontaisia liikeratoja ja nivelten oikeita kääntymissuuntia.Aikido on väkivallaton budolaji, jossa itsepuolustusta tai toisen vahingoittamista tärkeämpää on oppia hallitsemaan oman kehon ja mielen liikkeitä niin, että jonain päivänä pystyy myös hallitsemaan hyökkääjän liikkeitä. Aikidon harjoittelu aloitetaan alkeista peruskursseilla eikä harjoittelu vaadi hyvää fyysistä kuntoa tai aikaisempaa kokemusta vastaavista lajeista. Harjoittelun alussa keskitytään mm. oman kehon hallinnan opetteluun ja tasapainoharjoituksiin, ja kehittyminen on tällöin varsin nopeaa. Harjoittelun jatkuessa voidaan asteittain siirtyä vaativimpiin harjoituksiin, mutta jokainen harjoittelee oman kehonsa ja omien ominaisuuksiensa rajoissa; suorittamisen pakkoa lajissa ei ole.

Jo useiden vuosien ajan Kirkkonummen aikido-seuran Kinoumin näytös on kuulunut osana Kirkkonummi-päivien ohjelmaa. Tänä vuonna näytös järjestetään sunnuntaina 28.8. klo. 14.00.

Paikkana on Dojo Masala, Aktia Sport Centerin 3. krs Kirkkonummen Masalassa. Näytöksessä on mahdollista oppia lisää aikidosta, päästä näkemään sekä aikuisten että junioreiden harjoittelua eri tasoilla ja esittää kysymyksiä aikidon harrastajille ja ohjaajille.

Kinoumissa on 10 aikidoharjoituksia vetävää ohjaajaa, ja seuraan otetaan joka syksy uusia harjoittelijoita. Tänä syksynä järjestetään peruskurssit junioreille (8-13 –vuotiaat), nuorille (13-16 vuotiaat) aikuisille (yli 15-vuotiaat). Junioreiden peruskurssi alkaa 3.9. klo 13.00, nuorten peruskurssi 10.9. klo 14.00 ja aikuisten peruskurssi 29.8. klo 20.00.Lajista kiinnostuneet voivat tulla myös näytöksen ulkopuolisina aikoina katsomaan harjoituksia tai kokeilemaan suoraan harjoittelua, kun peruskurssit alkavat. Lisätietoja löytyy myös netistä: www.kinoumi.fi

VAUHDIKASTA tekniikkaa

TREENIEN aloitus